GOODTEAK.COM©

Google GoodTeak

 

 
 

GOODTEAK.COM©

GoodChat Extra pagina 2

 

Van: NN
Datum: 10/01/06 18:50:33
Aan: info@goodteak.com
Onderwerp: verzoeke te plaatsen op het forum

Geachte heer Taal,

Misschien kunt u onderstaande reactie van mij als NN opnemen in het Forum. Ook het e-mail adres wil ik liever niet op internet laten verschijnen vanwege spam.

met dank,

NN

============================

Onderstaand een deel van de brief die ik ontving van Goodwood in december 2005.

Ik ben eigenaar van een 1/4 hectare Fazenda Kumbaru. Zoals te lezen is valt deze aanplant bij de eerste tussenkap niet in de prijzen. Een prachtig verhaal maar wie kan het controleren.

Ik was ook eigenaar van een 1/4 hectari Buriti 1994. De opbrengts hiervan was zo slecht dat Goodwood mij compenseerde met 0,4 hectare plantjaar 1999. Maar na de onderhavige brief ben ik mijn geloof verloren.

Deze brief noopte mij Goodwood te melden dat ik van mijn geloof gevallen was en geen enkele fiduci meer kon hebben in hun organisatie. Dit ondanks de hopelijk goede compensatie 1999.
Dit wantrouwen kan alleen maar bevestigd worden door de nu aangereikte berichten over Silas op dit Forum.

Goodwood is absoluut niet transparant in zijn informatie aan beleggers en dat geeft te denken.

Ik heb mij inmiddels verzoend met deze beleggings misstap. Maar al die mensen die hebben belegd en nog steeds beleggen voor hun pensioen. Hoe komen die er straks uit?

Ik wil overigens nog opmerken dat ik het onbehoorlijk van Goodwood heb gevonden om een totaal plantjaar te verkopen aan een institutionele belegger waardoor particulieren het nakijken hadden.
En reken maar dat deze belegger Goodwood contractueel gekneveld heeft. Die zal geen risico lopen.

Tenslotte. Aan brieven als de onderhavige moet je geen enkele waarde meer hechten. Ik heb jaren in het PR vak gezeten en als je het goed doet dan durf je en moet je ook de slechte verhalen vertellen. Maar door te zwijgen of om de feiten heen te draaien heeft op termijn tot gevolg het einde van je organisatie.
Een goed voorbeeld van deze domme politiek is juist deze brief waarin Silas de hemel wordt ingeprezen. Nu blijken de feiten anders te liggen en wat is het gevolg. Wantrouwen. Want waarom waren die feiten niet bekend op het moment van dit schrijven. Wie heeft er gegevens achtergehouden. Hoe staat het met de interne communicatie in het bedrijf. Hoe kundig is eigenlijk het management dat je voor dergelijke idiote verrassingen kunt komen te staan.
Verder wordt een rookgordijn gelegd inzake Kumbaru. Ook puur slecht.


Betreft: Dunningsopbrengsten aanplant 1995
Kenmerk: 1995
Geachte heer NN,

De tweede dunning van Floresteca een feit!

Ruim 12 jaar geleden besloten de oprichters van Floresteca een aanvang te nemen met het opbouwen van een grootschalige plantcyclus van waardevol hardhout in Brazilië. Het voltooien van deze cyclus, met een tijdshorizon van 25 jaar, leek toen zeer ver weg. Inmiddels bevindt de onderneming zich al halfweg! Het is daarnaast al voor het tweede opeenvolgende jaar dat één van onze teakplantages de eerste commerciële dunningskap heeft meegemaakt. Vorig jaar was het Fazenda Buriti. van het plantseizoenl994/1995. dit jaar is het Fazenda Silas (onderdeel van Fazenda Panfiora). van de aanplant 1995/1996.

Alle activiteiten gericht op het beste eindresultaat

In het plantseizoen 1995/1996 zijn twee plantages aangelegd, te weten Fazenda Silas (op de kaarten en certificaten aangegeven met de letter "S") en Fazenda Kumbaru of "K8" (op de kaarten en certificaten aangegeven met de letter "K"). Fazenda Silas heeft dus de eerste dunningskap achter de rug. Fazenda Kumbaru zal aankomende zomer (2006) aan de beurt zijn en heeft dus haar commerciële dunning nog niet gehad.

Dit vraagt enige toelichting omdat Fazenda Kumbaru van hetzelfde plantseizoen is als Fazenda Silas. In de toekomst zal blijken dat verscheidene plantages niet exact op de momenten de tussenkappen zullen kennen, als aangenomen is in de standaardmodellen. Het bosbouwmodel van Floresteca is gestoeld op een 5-jarige cyclus van tussenkappen en een eindkap na 20 of 25 jaar. Dat is een statische modelmatige inschatting, van een dynamisch systeem (wat lange-termijn bosbouw bij uitstek is).

De bosbouwkundige planning wordt opgesteld en doorlopend bijgesteld door het ervaren managementteam van Floresteca, daarin bijgestaan door de diverse internationale adviseurs. De planning en de bijstelling daarvan is bovendien een belangrijk aandachtspunt van de certificeringssystemen van SGS Forestry (Qualifor), TÜV en, voor de milieuaspecten, van ISO 14001.

De bosbouwkundigen van Floresteca zijn voornamelijk op één zaak gefixeerd en dat is een maximale opbrengst van de eindkap. Met andere woorden, alle ingrepen die tot aan de eindkap worden uitgevoerd, staan ten dienste van het verkrijgen van het maximale resultaat bij de eindstreep. Dat betekent dat men streeft naar de optimale combinatie van de grootst mogelijk bijgroei van de bomen en de hoogst mogelijke kwaliteit (en dus prijs) van het hout. Het eindresultaat is immers het aantal kubieke meters maal de dan geldende houtprijs.

Uiteindelijk zal naar verwachting ruim 90% van de opbrengst uit de eindkap voortkomen. Dit houdt in. dat Floresteca van het standaardmodel kan afwijken. indien dat met bovenstaande doelstelling voor ogen wenselijk is. Het bos dicteert de planning en niet andersom. In concreto heeft dit ten gevolg dat het voor kan komen dat een bepaalde dunning later bv. in jaar 11 of 12 i.p.v. jaar 10 wordt uitgevoerd of eerder (bv. jaar 13 of 14 i.p.v. jaar 15 De gefixeerde planning op de 5-jarige cyclus wordt dan dus verlaten ten gunste van het eindresultaat. Dat is het geval met Fazenda Kumbarfi. Het voordeel van bosbouw is, dat met het op verantwoorde wijze uitstellen van een bepaalde dunning, de bomen intussen wel weer een jaar kunnen doorgroeien.

De participanten in de aanplant van het plantseizoen 1995/1996, in Fazenda Kumbaru of K8 op de kaarten en certificaten aangegeven met de letter K), zullen dus in het najaar van 2006 van ons de berichten ontvangen over de opbrengsten van de dunningskap.

Fazenda Kumbaril is ruim 300 hectare groot.


PS. Het najaar moet nog beginnen en dus heb ik nog geen bericht ontvangen. Maar naar wat ik hier zoal beluister zal ook dit wel niets anders dan ellende zijn.

 

Copyright © 2006 P.A. Taal. Alle rechten voorbehouden.